Dezynsekcja ogranicza zagrożenia dla zdrowia publicznego.

Zwalczanie szkodliwych owadów i insektów

Dezynsekcja to zabieg stosowany w celu wyeliminowania insektów i owadów latających, biegających, ich jaj i larw. Metoda umożliwia skuteczne zwalczanie szkodników w przetwórstwie rolno-spożywczym oraz magazynach spożywczych.

Dezynfekcję wykonuje się przez zastosowanie środków fizycznych (para, ogień, gorące powietrze, promieniowanie ultrafioletowe), mechanicznych (wyłapywanie, trzepanie, oczyszczanie), chemicznych (środki owadobójcze) i biologicznych (zwalczanie za pomocą innych organizmów żywych).

Metodą dezynsekcji zwalcza się owady (prusaki, karaluchy, pluskwy, rybiki, mrówki, mole, muchy, osy, szerszenie, obrzeżki, meszki i inne), a także szkodniki magazynowe (m.in.: wołki, trojszyki, mkliki, omacnice, rozkruszki , chrząszcze i inne).

Profilaktyka w zakładach spożywczych

W celu ograniczenia dostępu szkodników do obiektów zaleca się:

  • Utrzymywać czystość w pomieszczeniach,
  • Usunąć braki budowlane,
  • Dbać o owadoszczelność pomieszczeń,
  • Trzymać żywność w szczelinie zamkniętych pojemnikach, dotyczy pomieszczeń socjalnych,
  • Dbać o higienę i czystość pomieszczeń na odpady lub miejsca zsypów odpadów,
  • Zamykać drzwi, a okna wyposażyć w siatki przeciw owadom.

Jak przebiega zabieg dezynsekcji w zakładach

W celu wyeliminowania szkodliwych owadów z obiektu, należy udostępnić wszystkie pomieszczenia. Należy usunąć braki budowlane, uniemożliwiając owadom przedostanie się do pomieszczeń. Usunąć resztki żywności, umyć podłogę i umożliwić dostęp do ścian i powierzchni poddanych dezynsekcji. Należy zabezpieczyć lub usunąć wszelką żywność.

Urządzenia stosowane do produkcji należy szczelnie przykryć folią, a po zakończonym zabiegu dokładnie umyć. Na czas dezynsekcji pomieszczenia muszą być zamknięte. W dezynsekowanym obiekcie nie mogą przebywać ludzie, zwierzęta oraz rośliny domowe.

W przypadku wykonywania dezynsekcji metodą mgławienia termicznego należy uszczelnić wszystkie otwory wentylacyjne oraz wyłączyć system przeciwpożarowy.

Przygotowanie pomieszczeń biurowych do dezynsekcji

Tępienie szkodliwych owadów nie będzie wystarczająco efektywne, jeśli nie zastosuje się kilku reguł przed przystąpieniem techników DDD do pracy. Warto pamiętać o prostych krokach mających na celu ułatwienie wszelkich czynności likwidujących szkodniki – bez nich dezynsekcja może nie przynieść oczekiwanych rezultatów.

Po pierwsze, należy zlokalizować skupiska szkodników. Ta informacja będzie bezcenna dla specjalistów, umożliwi działanie we właściwych miejscach, przyspieszy cały proces dezynsekcji oraz zminimalizuje użycie środków chemicznych

Przed przybyciem techników DDD, w biurach należy odsunąć wszelkie meble, sprzęty lub inne gabaryty utrudniające dostęp do ścian. To za nimi chowają się owady. Najczęściej zakładają gniazda, bytują i przedostają się do pomieszczeń przez szczeliny i trudnodostępne miejsca. Na czas likwidacji szkodników wymagane jest usunięcie wszystkich listew, cokołów czy innych ozdobników. One również mogą stanowić kryjówkę dla owadów. Podobnych zabiegów wymaga dezynsekcja mieszkań.

Dezynsekcja biura i szatni

W niektórych przedsiębiorstwach znajdują się także pomieszczenia do przechowywania przedmiotów osobistych oraz żywności przez pracowników.

Bezwzględnie należy je usunąć na czas dezynsekcji przestrzeni wokół. Sprzęt można pochować do szafek, jednak jedzenie, napoje, ubrania i rzeczy do higieny osobistej trzeba w całości wynieść poza obręb pracy techników DDD. W innym przypadku może dojść do ich skażenia. Te same zasady obowiązują podczas dezynsekcji mieszkań.

Zasady bezpiecznej dezynsekcji

Dezynsekcja firmy, podobnie jak każdego innego miejsca, musi być przeprowadzana w obszarze wolnym od sprzętów elektronicznych podłączonych do gniazdka.

Na czas oczyszczania pomieszczenia należy wszystkie urządzenia odłączyć od kontaktów. Jeśli nie jest to sprzęt kuchenny (sztućce, blendery itp.), może pozostać w pomieszczeniu podczas dezynsekcji. Urządzenia typu lodówka, kuchenka czy mikrofalówka nie zostaną skażone, ponieważ środki chemiczne nie są stosowane wewnątrz urządzeń.

Przestrzeganie powyższych reguł znacznie zwiększy bezpieczeństwo przeprowadzania akcji. Pozwoli też na swobodną i efektywną pracę specjalistów.

Co zrobić po dezynsekcji?

Pomieszczenia po zakończeniu działań przeciwszkodnikowych muszą zostać opuszczone na około 2 godziny. Po dezynfekcji należy wywietrzyć pomieszczenia poddane zabiegowi. Umyć okna i wszystkie inne powierzchnie wodą, zwłaszcza te które służą przygotowywaniu lub przechowywaniu pożywienia.

Dezynsekcja sklepów spożywczych lub im podobnych musi uwzględniać to, że w pomieszczeniach na pewno będzie znajdować się wiele żywności. Niestety, nie da się uniknąć użycia silnych środków chemicznych, dlatego personel sklepu ze szczególną starannością musi dokładnie wyczyścić wszystko co miało kontakt z preparatami użytymi w zabiegu dezynsekcji.

Do czyszczenia po dezynsekcji nie potrzeba żadnych nadzwyczajnych preparatów. Wystarczą detergenty powszechnie dostępne w sklepach.

Dokładne wymycie wszystkiego, co znajdowało się w pomieszczeniu gwarantuje bezpieczeństwo dalszego użytkowania – wolnego od szkodników.

Zapraszamy do kontaktu

Jeśli interesuje Państwa profesjonalnie wykonana dezynsekcja sklepów, zakładów, firm czy domów, zapraszamy do kontaktu z nami. Jesteśmy do dyspozycji 24/7 i działamy na terenie całej Polski.

Zadzwoń pod numer 801 801 570
lub napisz na adres Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Bezpieczeństwo sanitarne i zarządzanie ryzykiem związane z występowaniem szkodników.

O VACO

About VACO

Kontakt

Contact

ul. Dąbrowskiego 44
50-457 Wrocław

Infolinia 801 801 570

NIP 894-14-42-800
KRS 0000262000

ul. Dąbrowskiego 44
50-457 Wrocław

Helpline 801 801 570

NIP 894-14-42-800
KRS 0000262000

KRS 0000262000, Sąd Rejonowy dla Wrocławia - Fabrycznej VI Wydział Gospodarczy, kapitał zakładowy wpłacony w całości: 470 000 zł, NIP 894 14 42 800, Prezes Zarządu: Łukasz Bojarski

VACO sp. z o.o
Private share company, registered in the District Court of Wrocław - Fabryczna, VI Commercial Department,
Registration No. (KRS): 0000262000 , Tax ID (NIP): 894-14-42-800, The share capital: 470 000,00 PLN, fully paid up.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookie.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Czytaj więcej…

Zrozumiałem