Usługi dezynsekcji - Dezynsekcja ogranicza zagrożenia dla zdrowia publicznego.

Zwalczanie szkodliwych owadów

Dezynsekcja to zabieg stosowany w celu wyeliminowania owadów latających, biegających, ich jaj i larw. Metoda umożliwia skuteczne zwalczanie szkodników w przetwórstwie rolno spożywczym oraz magazynach spożywczych.

Metodą dezynsekcji zwalcza się insekty (prusaki, karaluchy, pluskwy, rybiki, mrówki, mole, muchy, osy, szerszenie, obrzeżki, meszki i inne), a także szkodniki magazynowe (m.in.: wołki, trojszyki, mkliki, omacnice, rozkruszki, chrząszcze i inne).

Profilaktyka w zakładach spożywczych

W celu ograniczenia dostępu szkodników do obiektów zaleca się:

  • Utrzymywać czystość w pomieszczeniach,
  • Usunąć braki budowlane,
  • Dbać o owadoszczelność pomieszczeń,
  • Trzymać żywność w szczelinie zamkniętych pojemnikach, dotyczy pomieszczeń socjalnych,
  • Dbać o higienę i czystość pomieszczeń na odpady lub miejsca zsypów odpadów,
  • Zamykać drzwi, a okna wyposażyć w siatki przeciw owadom.

Jak przebiega zabieg dezynsekcji w zakładach

W celu wyeliminowania szkodliwych owadów z obiektu, należy udostępnić wszystkie pomieszczenia. Należy usunąć braki budowlane, uniemożliwiając owadom przedostanie się do pomieszczeń. Usunąć resztki żywności, umyć podłogę i umożliwić dostęp do ścian i powierzchni poddanych dezynsekcji. Należy zabezpieczyć lub usunąć wszelką żywność.

Urządzenia stosowane do produkcji należy szczelnie przykryć folią, a po zakończonym zabiegu dokładnie umyć. Na czas dezynsekcji pomieszczenia muszą być zamknięte. W dezynsekowanym obiekcie nie mogą przebywać ludzie, zwierzęta oraz rośliny domowe.

W przypadku wykonywania dezynsekcji metodą mgławienia termicznego należy uszczelnić wszystkie otwory wentylacyjne oraz wyłączyć system przeciwpożarowy.

Przygotowanie pomieszczeń biurowych do dezynsekcji

Tępienie szkodliwych owadów nie będzie wystarczająco efektywne, jeśli nie zastosuje się kilku reguł przed przystąpieniem techników DDD do pracy. Warto pamiętać o prostych krokach mających na celu ułatwienie wszelkich czynności likwidujących szkodniki – bez nich dezynsekcja może nie przynieść oczekiwanych rezultatów.

Po pierwsze, należy zlokalizować skupiska szkodników. Ta informacja będzie bezcenna dla specjalistów, umożliwi działanie we właściwych miejscach, przyspieszy cały proces dezynsekcji oraz zminimalizuje użycie środków chemicznych.

Przed przybyciem techników DDD, w biurach należy odsunąć wszelkie meble, sprzęty lub inne gabaryty utrudniające dostęp do ścian. To za nimi chowają się owady. Najczęściej zakładają gniazda, bytują i przedostają się do pomieszczeń przez szczeliny i trudnodostępne miejsca. Na czas likwidacji szkodników wymagane jest usunięcie wszystkich listew, cokołów czy innych ozdobników. One również mogą stanowić kryjówkę dla owadów. Podobnych zabiegów wymaga dezynsekcja mieszkań.

Dezynsekcja biura i szatni

W niektórych przedsiębiorstwach znajdują się także pomieszczenia do przechowywania przedmiotów osobistych oraz żywności przez pracowników.

Bezwzględnie należy je usunąć na czas dezynsekcji przestrzeni wokół. Sprzęt można pochować do szafek, jednak jedzenie, napoje, ubrania i rzeczy do higieny osobistej trzeba w całości wynieść poza obręb pracy techników DDD. W innym przypadku może dojść do ich skażenia. Te same zasady obowiązują podczas dezynsekcji mieszkań.

Zasady bezpiecznej dezynsekcji

Dezynsekcja firmy, podobnie jak każdego innego miejsca, musi być przeprowadzana w obszarze wolnym od sprzętów elektronicznych podłączonych do gniazdka.

Na czas oczyszczania pomieszczenia należy wszystkie urządzenia odłączyć od kontaktów. Jeśli nie jest to sprzęt kuchenny (sztućce, blendery itp.), może pozostać w pomieszczeniu podczas dezynsekcji. Urządzenia typu lodówka, kuchenka czy mikrofalówka nie zostaną skażone, ponieważ środki chemiczne nie są stosowane wewnątrz urządzeń.

Przestrzeganie powyższych reguł znacznie zwiększy bezpieczeństwo przeprowadzania akcji. Pozwoli też na swobodną i efektywną pracę specjalistów.

Co zrobić po dezynsekcji?

Pomieszczenia po zakończeniu działań przeciwszkodnikowych muszą zostać opuszczone na około 2 godziny. Po dezynsekcji należy wywietrzyć pomieszczenia poddane zabiegowi. Umyć okna i wszystkie inne powierzchnie wodą, zwłaszcza te które służą przygotowywaniu lub przechowywaniu pożywienia.

Dezynsekcja sklepów spożywczych lub im podobnych musi uwzględniać to, że w pomieszczeniach na pewno będzie znajdować się wiele żywności. Niestety, nie da się uniknąć użycia silnych środków chemicznych, dlatego personel sklepu ze szczególną starannością musi dokładnie wyczyścić wszystko co miało kontakt z preparatami użytymi w zabiegu dezynsekcji.

Do czyszczenia po dezynsekcji nie potrzeba żadnych nadzwyczajnych preparatów. Wystarczą detergenty powszechnie dostępne w sklepach.

Dokładne wymycie wszystkiego, co znajdowało się w pomieszczeniu gwarantuje bezpieczeństwo dalszego użytkowania – wolnego od szkodników.

Zapoznaj się również z naszą ofertą deratyzacji i dezynfekcji.

FAQ

Dezynsekcja to zabieg mający na celu wytępienie szkodliwych owadów latających, biegający, a także ich jaj i larw. Ta metoda zapewnia wysoce skuteczne zwalczanie szkodników takich jak prusaki, karaluchy, pluskwy, rybiki, mrówki, mole, muchy i wiele innych. Za pomocą dezynsekcji likwiduje się nie tylko wcześniej wymienione insekty, lecz także szkodniki magazynowe typu wołki, trojszyki, chrząszcze i inne.

Walka ze szkodnikami może być procesem wyjątkowo mozolny jeżeli nie skorzysta się z odpowiednich środków chemicznymi, a także biologicznych. Dlatego ważna jest profesjonalna pomoc ekspertów w tej dziedzinie, dla których walka ze szkodnikami jest codziennością. Firma VACO przeprowadza profesjonalną w pełni bezpieczną dla ludzi i zwierząt domowych usługę dezynsekcyjną. Proces ten wykonuje się w magazynach, sklepach spożywczych, domach, mieszkaniach i pomieszczeniach biurowych po to, aby wytępić owady, karaluchy czy usunąć gniazda szerszeni. Preparaty stosowane przez techników DDD są produktami, przy których trzeba przestrzegać szczególnych środków ostrożności.

Koszt dezynsekcji zależy od stosowanej metody, typu i wielkości pomieszczenia oraz rodzaju szkodników, jakie należy zlikwidować. Możliwe jest jednak wskazanie cen orientacyjnych uwzględniających odmienne techniki.
Do tępienia karaluchów czy prusaków najczęściej wykorzystywana jest metoda opryskowa, której cena w mieszkaniu o mniejszym metrażu wynosi ok.150 zł. Cena ta odnosi się do jednego oprysku i sukcesywnie rośnie wraz z wielkością mieszkania i ilością zabiegów. W przypadku metody żelowej, która skutecznie zwalcza pluskwy, koszt jednorazowej usługi oscyluje w granicach od ok. 100 do 200 zł. Ostatni rodzaj dezynsekcji wykonywany jest metodą zamgławiania i najczęściej stosuje się ją do zwalczania pcheł, moli czy rybików. Koszt tego zabiegu rozpoczyna się od ok. 100 zł.

Powyżej podane orientacyjne ceny wahają się w zależności od wyżej opisanych czynników. Najlepszy rozwiązaniem będzie napisać do firmy VACO i zapytać o konkretną wycenę do swojego problemu. Już po krótkiej rozmowie telefonicznej będziemy w stanie oszacować spodziewane wydatki.

Przed przystąpieniem do dezynsekcji należy pamiętać o kilku zasadach, dzięki którym zwiększymy skuteczność tego zabiegu. Ważne jest, aby rozpocząć od zlokalizowania wszystkich skupisk szkodników. Następnie należy odsunąć meble czy inne urządzenia z miejsc, które zostaną poddane dezynsekcji. Bardzo często szkodniki zadomawiają się pod listwami, obrazami oraz innymi ozdobnikami, dlatego je także powinno się usunąć.
W przypadku mieszkań i pomieszczeń biurowych pamiętaj dodatkowo o tym, żeby opróżnić wszystkie szafy, regały i inne meble, w których mogą ukrywać się szkodniki. Najważniejsze jest, aby umożliwić dostęp do każdego zakamarka oraz odłączyć wszystkie urządzenia elektroniczne w zasięgu wzroku.
W przypadku zakładów spożywczych należy szczelnie okryć urządzenia stosowane do produkcji, a po przeprowadzony zabiegu dokładniej umyć je wodą. Pod żadnym pozorem w pomieszczaniu poddawany dezynsekcji nie mogą przebywać ludzie i zwierzęta. Dostęp do niego powinni mieć jedynie technicy DDD ubrani w specjalne kombinezony ochronny. Dla zwiększania bezpieczeństwa tego zabiegu bardzo ważne jest stosowanie się do powyższych reguł.

W przypadku dezynsekcji stosuje się różne techniki i środki, tj. metodę żelową, opryskową i zamgławianie. W przypadku każdej z nich niezbędne jest odpowiednie przygotowanie pomieszczenia, w którym realizowany będzie proces tępienia szkodników.

Metoda żelowa polega na żelowaniu ścieżek którymi przemieszczają się do swoich kryjówek owady i insekty. Efekty działania widoczne są od 2 do 14 dni – wszystko zależy od zagęszczenia i typu szkodników.

Metoda opryskowa z kolei, jak sama nazwa wskazuje, opiera się na rozpylaniu specjalnego preparatu tępiącego szkodniki. Jej skuteczność zwiększa się wraz z ilością zabiegów.

W przypadku ostatniego typu dezynsekcji – mgławienia termicznego – pod wpływem wysokiej temperatury rozprowadzana jest ciecz owadobójcza. W wyniku czego powstaje mgła, która dociera nawet do najtrudniej dostępnych zakamarków. Należy pamiętać, żeby uszczelnić wszystkie otwory wentylacyjne oraz wyłączyć system przeciwpożarowy. Po zabiegu dezynsekcji metodą mgławienia termicznego powinno się wywietrzyć wszystkie pomieszczenia i wymyć wszystkie rzeczy, które się w nim znajdowały.

Zapraszamy do kontaktu

Jeśli interesuje Państwa profesjonalnie wykonana dezynsekcja sklepów, zakładów, firm czy domów, zapraszamy do kontaktu z nami. Jesteśmy do dyspozycji 24/7 i działamy na terenie całej Polski.

Zadzwoń pod numer 801 801 570

lub napisz na adres Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Bezpieczeństwo sanitarne i zarządzanie ryzykiem związane z występowaniem szkodników.

ul. Dąbrowskiego 44
50-457 Wrocław

Infolinia 801 801 570

NIP 894-14-42-800
KRS 0000262000

ul. Dąbrowskiego 44
50-457 Wrocław

Helpline 801 801 570

NIP 894-14-42-800
KRS 0000262000

KRS 0000262000, Sąd Rejonowy dla Wrocławia - Fabrycznej VI Wydział Gospodarczy, kapitał zakładowy wpłacony w całości: 470 000 zł, NIP 894 14 42 800

Copyright © 2023 VACO sp. z o.o. 

VACO sp. z o.o
Private share company, registered in the District Court of Wrocław - Fabryczna, VI Commercial Department,
Registration No. (KRS): 0000262000 , Tax ID (NIP): 894-14-42-800, The share capital: 470 000,00 PLN, fully paid up.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookie.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Czytaj więcej…

Zrozumiałem