Usługi dezynfekcji - Dezynfekcja ogranicza ryzyko epidemiologiczne oraz zakażeń usuwając patogenne mikroorganizmy.
Zabieg dezynfekcji po styczności z COVID-19 jest wykonywany skutecznym preparatem i jest zgodny z zaleceniami WHO.
Dezynfekcja pomieszczeń biurowych, magazynowych, produkcyjnych czy użyteczności publicznej jest realizowana metodą oprysku drobnokropelkowego.
Zabieg dezynfekcji wymaga całkowitego opuszczenia obiektu. Po wykonaniu zabiegu dezynfekowane powierzchnie, które mogą mieć bezpośredni kontakt z produktami spożywczymi należy przemyć. Pomieszczenie należy dokładnie przewietrzyć.
Ze względu na bardzo dużą ilość realizowanych dezynfekcji czas oczekiwania na zabieg - do 24h.
To zabieg niszczenia drobnoustrojów mający na celu ich redukcję do bezpiecznego poziomu. Nie oznacza to jednak, że materiał poddany odkażeniu zostaje w pełni wyjałowiony – niemożliwym jest niekiedy usunąć formy przetrwalnikowe chorobotwórczych mikroorganizmów. Bardzo często wydłużenie czasu i wyższe stężenie substancji dezynfekującej umożliwi dokładniejsze oczyszczenie pomieszczenia z drobnoustrojów. Obecnie stosowane środki dezynfekcyjne w firmie VACO pozwalają na usunięcie drobnoustrojów takich jak bakterie, riketsje, wirusy i grzyby.
Postępowanie w przypadku dezynfekcji często może być też skierowane przeciwko konkretnym mikroorganizmom. Wykonać można ją na różnych powierzchniach: od mniejszych, takich jak podłogi, ściany czy konkretne maszyny, po dużo większe np. całe oddziały zakaźne w szpitalach czy środki transportu. Dezynfekcja najczęściej wykonywana jest w obszarze gastronomii, przemyśle mięsnym, hotelach i praktycznie całym sektorze usług medycznych.
Dezynfekcja wymaga użycia środków chemicznych, co wiąże się z obowiązkiem przestrzegania restrykcyjnych przepisów. Specjaliści VACO ubrani są w profesjonalny kombinezon ochronny po to, aby zabezpieczyć się przed niepożądanymi czynnikami chemicznymi czy biologicznymi. Ważne jest, żeby ubrania te spełniały trzy najważniejsze kryteria: trwałość materiału, szczelność i wygodę podczas użytkowania.
Dezynfekcja mniejszych przedmiotów polega na moczeniu ich w pojemnikach ze specjalnym preparatem lub przecieraniu szmatką z płynem dezynfekującym Natomiast w przypadku pomieszczeń najczęściej stosuje się metodę zamgławiania, czyli rozpylania suchej mgły. Miejsca (obiekty), w których dokonuje się tego zabieg, muszą zostać bezwzględnie opuszczone przez wszystkie osoby czy zwierzęta. Preparaty wykorzystane do dezynfekcji muszą pozostać na powierzchni poddanej odkażeniu przez określony czas. Bardzo ważne, żeby po jego upływie pomieszczenie wywietrzyć, a miejsca, na których pojawił się specjalny preparat zmyć wodą.
Występują różne metody dezynfekcji; termiczna, termiczno-chemiczna, chemiczna i ozonowanie. Firma VACO dokonuje profesjonalnej oceny i dostosowuje technikę do rodzaju bakterii, wirusów czy roztoczy, które obecne są w pomieszczeniu. Rodzaj i stężenie preparatu stosowanego do dezynfekcji dopasowywane jest do wielkości pomieszczenia i stopnia nagromadzenia chorobotwórczych drobnoustrojów. To, co ma znaczenie przy wyborze metody, to rodzaj pomieszczenia, jego przeznaczenie i znajdujące się w nim sprzęty. Specyficzną organizacją przestrzenną wyróżniają się biura i sklepy, dlatego w ich przypadku stosuje się dezynfekcję przy pomocy zamgławiacza termicznego. Jest to sposób, który dociera do każdego zakamarka w pomieszczeniu, nawet do tego najtrudniej dostępnego.
Klimatyzacja i instalacje wentylacyjne to miejsca, zapewniające idealne warunki do rozwoju drobnoustrojów. Dlatego powinno się poddawać je dezynfekcji przynajmniej raz do roku. Metodą wykorzystywaną przez techników VACO jest oprysk, który pozwala na użycie niewielkiej ilości preparatu, zachowując przy tym wysoką skuteczność działania. Ograniczona ilość środka dezynfekującego jest w tym przypadku niezwykle ważna ze względów bezpieczeństwa.
Dezynfekcja stosowana jest w przypadku, gdy w określonym miejscu doszło do skażenia. Metodę tę wykorzystuje się do odkażania pomieszczeń po osobach zmarłych czy chorych na choroby zakaźne.Dezynfekcja jest potrzebna obecnie również w szkołach i miejscach pracy po to, aby ograniczyć rozprzestrzenianie się koronawirusa SARS-CoV-2 powodującego chorobę COVID-19.
Stosuje się ją również bardzo często profilaktycznie, w miejscach, w których zachowanie czystości jest niezwykle ważne, np. w gastronomii czy zakładach mięsnych. Można powiedzieć, że jest to obowiązkowy elemente, wpływający na bezpieczeństwo i jakość produktów. W takim miejscach najczęściej stosuje się metodę ozonowania, ponieważ nie pozostawia ona po sobie żadnego śladu chemicznego. Kolejnymi miejscami, w których dezynfekcja przeprowadzana jest prewencyjnie, są baseny, hotele i restauracje. Sprzęty wykorzystywane we wcześniej wymienionych obiektach należy poddawać regularnej dezynfekcji, aby zminimalizować ryzyko przenoszenia drobnoustrojów.
Skala wydatków zależy od wielkości przestrzeni, jaka ma zostać poddana dezynfekcji. Każdą usługę niszczenia drobnoustrojów firma VACO wycenia indywidualnie, możliwe jest jednak wskazanie jej orientacyjnej ceny. Opłata za dezynfekcję zależy nie tylko od wielkości pomieszczenia, lecz także od metody wykorzystywanej do oczyszczenia go z chorobotwórczych drobnoustrojów. W przypadku ozonowania koszt usługi wynosi mniej więcej 1,5 zł/m2, więc przedział cenowy waha się od 250 zł w sytuacji lokali w wielkości 50 m2 do 2500 zł dla przestrzeni do 2000 m2.
Przed przystąpieniem do postępowania dezynfekcyjnego należy odpowiednio przygotować pomieszczenie. W ramach tej usługi zabezpiecza się przedmioty takie jak żywność, sprzęt elektroniczny. Jest to bardzo ważny element procesu dezynfekcji, który zabezpiecza przedmioty codziennego użytku oraz urządzenia zaawansowane technologicznie przed ewentualnym śladem chemicznym.
KRS 0000262000, Sąd Rejonowy dla Wrocławia - Fabrycznej VI Wydział Gospodarczy, kapitał zakładowy wpłacony w całości: 470 000 zł, NIP 894 14 42 800
Copyright © 2023 VACO sp. z o.o.
VACO sp. z o.o
Private share company, registered in the District Court of Wrocław - Fabryczna, VI Commercial Department,
Registration No. (KRS): 0000262000 , Tax ID (NIP): 894-14-42-800, The share capital: 470 000,00 PLN, fully paid up.