Ocena ryzyka występowania i zagrożeń powodowanych przez szkodniki.

Ocena stanu sanitarnego obiektu pod kątem COVID-19.

Wstępny audyt sanitarny - Bezpłatna ekspertyza

Międzynarodowe standardy określające bezpieczeństwo i jakość produktów żywnościowych – IFS (International Food Standard), BRC (British Retail Consortium) wymuszają przeprowadzanie audytu zakładu kilka razy w roku.

VACO przygotowuje zakłady przemysłowe, gastronomiczne i sklepy spożywcze do kontroli prowadzonych przez zewnętrznych audytorów, inspekcję sanitarną oraz sieci handlowe.

Sprawdzamy czy spełnione są wymagania prawne oraz wymagania systemów GMP/GHP, HACCP, ISO 22000.

Monitorujemy środowisko i infrastrukturę, oceniamy utrzymanie zasad higieny, kontrolujemy dokumentację, oceniając jej zgodność z prawem żywnościowym.

Celem audytu sanitarnego jest ustalenie stanu faktycznego w obiekcie. Z audytu opracowujemy raport zawierający wnioski i zalecenia oraz możemy pomóc w ich wdrożeniu. Skorzystanie z  bezpłatnego audytu sanitarnego nie powoduje żadnego zobowiązania wobec VACO.

Wypracowane przez VACO standardy są spójne logicznie i zgodne z wymogami wszystkich podmiotów kontrolujących i audytujących.

MASZ PYTANIA?


Napisz na adres

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Odpowiemy, rozwiejemy wątpliwości, doradzimy i zaproponujemy termin bezpłatnego audytu.

lub

zadzwoń pod numer

Bezpłatna ekspertyza zagrożeń powodowanych przez szkodniki i wirusa SARS-CoV-2:

  • zakłady przemysłowe
  • produkcja spożywcza
  • lokale gastronomiczne
  • sklepy spożywcze
  • biura
  • szkoły
  • hotele
  • budynki użyteczności publicznej

Profilaktyka i system monitorowania

Pełną skuteczność zabezpieczenia obiektów przed szkodnikami można osiągnąć tylko poprzez połączenie profilaktyki opartej na GHP i GMP ze skutecznym monitorowaniem potencjalnych zagrożeń. Szybkie wykrycie śladów obecności szkodników umożliwia sprawną eliminację problemu.

Stosujemy profilaktykę opartą na higienie oraz założeniach dobrej praktyki produkcyjnej. Dla każdego obiektu specjaliści VACO opracowują indywidualny Program Zwalczania Szkodników oparty o dane zebrane podczas oceny ryzyka występowania szkodników.

Występowanie szkodników oraz wirusów niesie ze sobą poważne zagrożenia dla zdrowia ludzi oraz straty dla przemysłu spożywczego i gospodarki.

Jak działa VACO?

VACO przeprowadza bezpłatną ekspertyzę zabezpieczeń przed szkodnikami w celu oceny stanu faktycznego i potwierdzenia spełnienia przez obiekt wymogów sanitarnych. W wyniku ekspertyzy przedstawiamy zalecenia, które poprawią stan zabezpieczenia, jeśli tego wymaga. Jeżeli Klient zdecyduje się na współpracę z VACO, przeprowadzona analiza ryzyka oraz zebrane dane, umożliwią opracowanie indywidualnego Programu Zwalczania Szkodników. Wstępna ekspertyza wykonywana jest przez pracowników posiadających najwyższy stopień kwalifikacji.

W ramach usystematyzowanego i niezależnego badania dokonujemy oceny zabezpieczeń przed szkodnikami:

  • Usytuowanie i przeznaczenie obiektu - rodzaj produkcji
  • Stopień zagrożenia ze strony szkodników
  • Szkodnikoszczelność obiektu
  • Posiadanie procedur określających sposoby postępowania w celu zapewnienia skutecznej ochrony przed szkodnikami
  • Prowadzenie działań deratyzacyjnych (stacje deratyzacyjne, pułapki żywołowne)
  • Prowadzenie działań dezynsekcyjnych (lampy owadobójcze, łapki feromonowe)
  • Ocena stosowanych środków do walki ze szkodnikami - czy są dopuszczone w branży spożywczej
  • Rejestr i dokumentacja działań w zakresie zabezpieczenia zakładu przed szkodnikami
  • Kompetencje osób odpowiedzialnych za działania DDD.
Ze względu na COVID-19 ocenie poddawane są również:
  • Procesy czyszczenia, ze szczególnym uwzględnieniem procesów mycia i dezynfekcji
  • Stosowane środki myjące i dezynfekujące
  • Urządzenia na stałe dezynfekujące obiekt - lampy U-VC.

W wyniku ekspertyzy powstaje rzetelny raport o stanie zabezpieczenia obiektu. Opracowany raport pozwoli na zweryfikowanie skuteczności i wydajności dotychczasowej usługi DDD.

Głównym celem VACO jest uniemożliwienie dostępu szkodnikom na teren zabezpieczanych obiektów poprzez ograniczenie warunków, które mogą sprzyjać ich bytowaniu i rozwojowi.

Program zwalczania szkodników

Program Zwalczania Szkodników jest zbiorem wszystkich reguł i zasad działań prewencyjnych i zwalczania szkodników.

System monitorowania obecności szkodników, jaki VACO instaluje na danym obiekcie, na bieżąco gromadzi dane, które są analizowane przez specjalistów (to np. rozbudowa obiektu, zmiana infrastruktury lub nawet zmiana profilu działalności).

Na tej podstawie system zabezpieczeń VACO jest na bieżąco modyfikowany i dostosowywany do aktualnych zagrożeń oraz potrzeb klienta. Systemy monitoringu i zwalczania szkodników VACO zgodne są z założeniami systemów i standardów jakości w przemyśle.

Program Zwalczania Szkodników ma za zadanie monitorowanie aktywności oraz określenie obszaru występowania szkodników.

Zamów bezpłatny audyt sanitarny

Bezpłatny audyt – Korzyści

  • Potwierdzenie spełnienia wymogów stawianych przez standardy produkcji żywności.

  • Ograniczenie ryzyk finansowych związanych z zatrzymaniem produkcji i utratą wizerunku.

  • Projekt systemu w oparciu o analizę ryzyka z uwzględnieniem zewnętrznych wymagań w zakresie bezpieczeństwa produkcji.

  • Skorzystanie ze specjalistycznej wiedzy praktyków.

VACO współpracuje z Polskim Instytutem Bezpieczeństwa Żywności

Instytut wspiera bezpieczeństwo sanitarne w zakładach produkcji spożywczej oraz firmach współpracujących z branżą spożywczą. PIBŻ pomaga w rozwiązywaniu problemów i osiąganiu najwyższych standardów bezpieczeństwa żywności.

Polski Instytut Bezpieczeństwa Żywności

Audyty wykonywane przez Dział Jakości VACO

Analiza szkodników

Analiza szkodników

Audyt biologa

Audyt biologa

Audyt usług DDD

Bezpieczeństwo sanitarne i zarządzanie ryzykiem związane z występowaniem szkodników.

ul. Dąbrowskiego 44
50-457 Wrocław

Infolinia 801 801 570

NIP 894-14-42-800
KRS 0000262000

ul. Dąbrowskiego 44
50-457 Wrocław

Helpline 801 801 570

NIP 894-14-42-800
KRS 0000262000

KRS 0000262000, Sąd Rejonowy dla Wrocławia - Fabrycznej VI Wydział Gospodarczy, kapitał zakładowy wpłacony w całości: 470 000 zł, NIP 894 14 42 800

Copyright © 2021 VACO sp. z o.o. 

VACO sp. z o.o
Private share company, registered in the District Court of Wrocław - Fabryczna, VI Commercial Department,
Registration No. (KRS): 0000262000 , Tax ID (NIP): 894-14-42-800, The share capital: 470 000,00 PLN, fully paid up.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookie.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Czytaj więcej…

Zrozumiałem